Bazı insanlar vardır. Bütün gün çalışıp ardından spora giderler, sonra yemeklerini yapıp, üstüne kısa bir hikâye yazmaya bile vakit ayırabilirler. Böyle şeyler ne kadar mümkün? Yoksa her şeyi aynı anda yapabilen insanlar bizi kandırıyor mu?
ŞAFAK ARAT
Bu cümleyi psikolog ve hayat koçu olan Suzanne Gelb söylüyor. 28 yıllık kariyerinde pek çok insan tanımış olan Gelb, her işi anında bitiren insan profili hakkında bazı detaylar keşfetmiş.
Bazı insanlar vardır. Bütün gün çalışıp ardından spora giderler, eve gittiklerinde yemek yapmaya da, kısa bir hikâye yazmaya da vakit ayırabilirler. Peki, günlük işlerimizi başarıyla bitirip sonrasında kendimize ve hobilerimize vakit ayırmamız ne kadar mümkün? Hele de tescillenmiş başarıları ile takdirimize şayan olan o isimler, aynı anda hem onu, hem bunu hem de şunu yapmayı nasıl beceriyorlar? Yoksa her şeyi gün içerisinde yapabilen insanlar bizi birazcık kandırıyor mu?
Hayır, aslında kimse kimseyi kandırmıyor. Her şeye yetişmek ve gün içerisinde üretkenliği korumak gerçekten de mümkün. Gelb, “stres yapmadan her şeye yetişen” insan profilinin genel olarak yaptıklarını bir liste haline getirmiş. Bence bu Pazartesi kendimize bir iyilik yapalım ve listede yer alanları kendi hayatımızda uygulamaya çalışalım. Belki bi’ Beyoncé olamayız ama bence Rihanna olmakta kulağa gayet hoş geliyor.
İşte o malum liste;
1- Yaptığın işe kendini ada
“Ne yaparsan yap, her zaman en iyisini yap.” Şu an elinde ne yapman gereken ne varsa, her şeyi bırak ve tamamen ona odaklan. Dikkatini toplamak için ara verip Facebook’a giriyorsun ya bazen, girme mesela. Bitirmen gerekenleri bitirdikten sonra, kendine küçük bir ödül vermen daha güzel ve tatmin edici olabilir. Unutma, şeytan ayrıntıda gizlidir.
2- Multitask her zaman iyi değildir
Multitask (Aynı anda birkaç işi birden yapma) aslında hiçbir zaman iyi değildir, ancak günümüzde ne yazık ki rutinimiz haline geldi. Araştırmalara göre; biz insanlar multitasking konusunda baya kötüyüz. Kendimizi multitasking’e zorlamamız genellikle yaptığımız işlerin geç bitmesine veya küçük hataların çoğalmasına sebep oluyor. İlk maddeyi aklında bulundur ve her şeyi sırayla yapmaya çalış. Belki de uzun süren projelerin daha kısa zamanda neredeyse hatasız bittiğini fark edebilirsin.
3- Ne olursa olsun, konsanstrasyonunu koru
CEO’ların kapıları genellikle neden kapalıdır, diye hiç düşündün mü? Çünkü bir işe odaklandığında dışardan gelen en küçük bir tepkiyle konsantrasyonunu kaybetmen mümkün. Ve araştırmalara göre; aynı odak noktanı bulabilmek tam 23 dakikanı alıyor. O yüzden konsantrasyon gerektiren işlerde telefonunu kapaman veya etrafındakilere bölünmemen gerektiğini söylemen iyi bir fikir olabilir.
4- Üzüm üzüme baka baka kararır
Enerjisi yüksek ve işlerinde başarılı olan insanlarla vakit geçirmenin bizi gerçekten etkilediği su götürmez bir gerçek. Hatta bu konuda söylenmiş atasözleri bile var. Atalarımızın da dediği gibi, üzüm üzüme baka baka kararıyor. Suzanne Gelb’in verdiği örnek de atalarımızın bu sözünü destekliyor. Ona göre Beyoncé, Oprah’la vakit geçiriyorsa bunun önemli bir nedeni var! Network’ünü başarılı insanlardan seçip arkadaşlarını bu çemberin dışına atmak zorunda değilsin elbette. Ama arada sırada bu tip insanlarla vakit geçirmen senin enerjini de yükseltebilir.
5- Kötü enerji biriktirme
Yoda’nın da dediği gibi “Korku, karanlık tarafa giden yoldur. Korku öfkeye; öfke nefrete; nefret ise acıya yol açar.” Endişe, korku gibi duygular her zaman bizi gerçek potansiyelimizden alıkoyar. Başarılı insanlar duygularını yönetebilmek için pek çok şey yapmaktadır. Bu ister meditasyon olsun , ister spor salonunda ter atmak… Önemli olan bizim için en doğru işleyen yöntemi bulabilmek.
Unutmamız gereken ise herkesin hayatının bir döneminde hata yapmış olabileceği. Kusursuz mükemmelliğe odaklanmak yerine potansiyelimize odaklanırsak her şey çok daha güzel olacak … Hepimiz bir Beyoncé olamasak da, sadece kendimiz olmanın mutluluğu yeter de artar gibi duruyor.